Állandó hőmérséklet
Talán az egyik legfontosabb a tárolást illetően. Nagyjából 15 °C körüli hőmérsékleten tárolva a bort nagy kárt nem tehetünk benne. Egyes helyeken 10-15, másutt 15-20 fokot írnak, amelynek szűk a közös halmaza, de voltaképpen a tárolási hőmérséklet állandósága a lényeg, akár alulról, akár felülről közelítjük azt a bizonyos 15 °C-ot. Ne “stresszeljük” a bort a különféle hőingadozásokkal.
Bár kézenfekvőnek tűnhet a konyha a borok tárolására, ez gyakorlatilag a legrosszabb hely ahová tehetjük őket, már amennyiben a helyiség aktív használatban van. A borok hőérzetét tekintve ugyanis itt túlságosan nagy a hőmérséklet-ingadozás. Igyekezzünk spájzban, a lakás vagy a ház árnyékos, hűvös zugában elhelyezni kedvenceinket. Fehérborok esetében nem javasolt a hosszú pincei tárolás, ellenben ha erre lehetőségünk van, fogyasztás előtt le lehet őket vinni a hűvösre egy pár órára.
Chill
A borok a palackban fektetve érzik jól magukat, mert így a dugó és a bor kapcsolatban maradhat, amely megakadályozza a dugó kiszáradását és a bor oxidációját. A ma forgalomba kerülő csavarzáras palackokat ez nem fenyegeti, de mégis azt javasoljuk, hogy elfektetve helyezzétek a bortartóba vagy borhűtőbe ezeket a tételeket is.
Jótékony félhomály
Köztudott, hogy a boroknak nem tesz jót az erős fény. Egy klasszikus borospincében is ez az egyik legszembetűnőbb jellegzetesség a hűvös, kissé párás levegő mellett: a szűrt félhomály. Nemcsak a természetes fénytől célszerű óvni a tételeket, de az sem kifejezetten tesz jót a későbbi ízérzeteknek, ha mesterséges fényforrások kereszttüzében pihentetjük őket.
Csak semmi vibrálás
Rezgés, rázkódás, vibrálás, rezonancia mentes helyeket kedvelnek a borok. Szeretik, ha nyugi van. Ezért olyan helyet érdemes választani a számukra, ahol mozdulatlanul pihenhetnek és ahol nem kell őket átpakolni hetente 2x, hogy a nagyi baracklekvárjához hozzá lehessen férni.
Pohár kérdés
Ha jól választunk, fokozhatjuk a borban megtestesülő illat- és ízélményt. A Winelovers Selection Sauvignon Blanc és a hozzá hasonló fehérborok esetén közepes méretű pohár javasolt, hiszen ebben összegyűlnek a frissességet és gyümölcsös karaktert adó illatok, érvényesülnek benne a fűszeres ízek és minden izgalmas aroma felemelkedik a pohár felső részéhez. A leguniverzálisabb, ún. Bordeaux-i típusú pohárformát jó szívvel ajánljuk a WLSB tételekhez is, hiszen ez a tulipán formájú pohár éppen tökéletesen bontakoztatja ki a bor izgalmas jegyeit.